Kulturlivet i Norge

På denne siden ønsker vi å gi deg et innblikk i norske kulturelle uttrykk generelt, og en oversikt over hva som rører seg på musikk-, teater- og kunst-scenen, for å nevne noe. Enten du er en ivrig festivalgjenger, eller foretrekker den mer tradisjonelle konsertscenen, eller om for eksempel er nysgjerrig på hva det norske tradisjonskjøkkenet har å by på, er du kommet til rett sted.

Norsk kultur er variert, og har 978xsterk lokal tilknytning. Norsk geografi, med elver, fjell og daler har skapt kulturelle skillelinjer, som igjen har gitt rom for kulturell utfoldelse og kreativitet på det lokale plan, og steds-spesifikke kulturelle uttrykk har oppstått og utviklet seg. Dette kommer til uttrykk gjennom de mange variasjonene i dialekter, folkedrakter, matretter, folkemusikk og så videre. Selv om deler av denne kulturen er i ferd med å bli borte, er det ingen tvil om at kulturlivet verner om mange av verdiene og tradisjonene.

Norsk kultur blir hvert eneste år hedret med en rekke ulike priser. Disse fordeler seg på ulike sjangre og kunstuttrykk, og viser bredden i norsk kulturliv. Noen av de mest kjente er Komiprisen, som hedrer komedie, stand-up og revy, teaterutmerkelsen Heddaprisen, Spellemannsprisen, som er blitt utdelt siden 1972, Fritt Ord-prisen som hedrer ytringsfriheten og Amanda, som kan betegnes som Oscars norske datter. Av de kanskje mindre kjente priser, kan nevnes Danseinformasjonens ærespris, som hvert år hedrer en enkeltutøver eller stiftelse, og Blå Fugl, som er Radioteaterets utmerkelse til enkeltpersoner som har gjort en ekstraordinær innsats for radioteateret i det foregående år.