Musikkfestivaler i Norge

download (7)Det finnes flust av festivaler i Norge, med et bredt spekter av kulturelt fokus. Musikk, mat, film og litteratur er noen eksempler. Av musikkfestivaler spesifikt, anslås det at det arrangeres over 80 festivaler årlig, og omlag 1 av 3 nordmenn oppgir at de besøker minst én festival hvert år.

Vi gir deg her en oversikt over noen av dem:

Øya

Øyafestivalen har årlig 85.000 besøkende, og er med det én av Norges største musikkfestivaler. Da den startet opp i 1999, foregikk det hele på Kalvøya i Bærum – derav navnet Øya. Dette navnet ble videreført, selv om festivalen flyttet inn til Oslo to år senere.

Pstereo

Denne festivalen arrangeres i august hvert år, på Marinen i Trondheim. Det sies at navnet er hentet fra DumDum Boys’ album “Pstereo” fra 1990. Siden oppstarten i 2007, er besøkstallet mer enn tredoblet på 5 år.

Raumarock

Første helgen i august hvert år går Raumarock av stabelen. Festivalen arrangeres i idylliske Åndalsnes, i Møre og Romsdal, og feirer 15-årsjubleum i 2016.

Moldejazz

Moldejazz startet opp i 1999, og er med det Europas nest eldste jazzfestival. Den har senere fått status på knutepunktfestival.

Træna

Træna er en liten øykommune ytterst i havgapet på Helgelandskysten. Med en befolkning på 490 innbyggere, er dette en av Norges aller minste kommuner. Likevel er Træna vertskap for en festival med omlag to tusen besøkende årlig.

Vinjerock

1060 meter over havet, omgitt av Jotunheimens fjelltopper, arrangeres Vinjerock. Festivalen arrangeres i slutten av juli, men allerede i desember året før rives 3000 festivalpass vekk på 2-3 minutter.

Bergensfest

Bergens største festival, Bergensfest, arrangeres i juni hvert år på Bergenshus festning. Festivalen har pågått helt siden 1993, under navnet OleBlues, og var da en mer rendyrket blues- og americana-festival.

Slottsfjell

Slottsfjellfestivalen finner sted i Tønsberg, og arrangeres i slutten av juli hvert år. Norges eldste by har unike kulturminner, og dette danner rammen for konsertarenaen på Tunsberghus. Med en kapasitet på hele 12.500 personer, er festivalen en av de største i Norge.