Norsk på kinolerretet

Norsk film har maktet å markere seg internasjonalt de siste årene, og vekker stadig større interesse hos en global kritikermasse. Norsk natur er en eksportvare, noe også filmbransjen merker. Her har vi samlet et knippe norske produksjoner som viser sterke naturkrefter og vakker filmkunst i skjønn forening.

Bølgen (2015)

I denne internJoaquin_Phoenix_(2005)asjonalt anerkjente action-thrilleren, møter vi dramaet som følger etter en naturkatastrofe. Når et stort fjellstykke raser ut i Geirangerfjorden skapes en gigantisk sjokkbølge som får ringvirkninger i hele samfunnet.

De dødes tjern (1958)

Kåre Bergstrøm hadde regien på denne thrilleren som er en filmatisering av André Bjerkes roman med samme navn. Handlingen foregår ved Blåtjernet, hvor en vennegjengen er samlet på hyttetur. Snart begynner mystiske ting å skje, og en mørk stemning senker seg over den før så harmoniske tilværelsen.

Kon-tiki (2012)

Basert på Thor Heyerdahls ekspedisjon og bambusflåte med samme navn, som i 1947 seilte fra Peru til Polynesia med det formål å bekrefte Heyerdahls teori om befolkningsvandringer i Stillehavet. Underveis måler mannskapet krefter med det store havet, indre tvil og usikkerhet. Filmen ble nominert til både Oscar og Golden Globe.

Veiviseren (1987)

Da veiviseren kom på norske kinoer, var den ikke bare den første samiske spillefilmen som noensinne er produsert – den var også den første norske Oscar-nominasjonen på tretti år! Filmen er spilt inn i naturskjønne, men tøffe omgivelser på Finnmarksvidda, med Mikkel Gaup i hovedrollen som samegutten Aigin. Nils Gaup sto for manus og regi til denne internasjonalt anerkjente filmen.

Birkebeinerne (2015)

Året er 1204, og Norge står overfor borgerkrig idet Birkebeinerkongen Håkon Sverreson dør. Baglerne ser sitt snitt til å ta makten, men det viser seg at den Håkon likevel etterlot seg en sønn. Da baglerne, med støtte fra Danmark forsøker å ta guttebarnet, legger birkebeinerne ut på en lang skitur opp til Nidaros. Vakkert norsk vinterlandskap legger en fin ramme rundt reisen, i denne filmen, som også er regissert av Nils Gaup.