Operahuset i Oslo

Rett overfor de arkitektoniske perlene ved Barcode, som en glidende overgang ut mot Oslofjorden, ligger Operahuset i Bjørvika. Det ble åpnet i 2008, og ble med det det første norske operahuset i historien. Den har fått en rekke norske og internasjonale priser, blant annet Mies van der Rohe-prisen i 2009, som er EUs pris for samtidsarkitektur.

Arkitektur

Det ble i år 2000 utlyst en arkitektkonkurranse for nybygget til den Norske Opera, hvor Snøhetta stakk av med seieren. Bygget er ikledd hvit marmor fra Carrara i Toscana, noe som gir den en litt lysende og snø-aktig utstråling. Med sin beliggenhet i vannkanten, og mOperahuset_i_Oslo_1ed en design som skrår ut i fjorden, kan bygget minne om en isbre.

Bygget har totalt 1100 rom, hvorav den største salen har 1350 sitteplasser. Total kapasitet for hele operabygget er 1969 personer. Bygget rommer også Norges største lysekrone, som også er utformet av Snøhetta, i samarbeid med Hadeland Glassverk. Den befinner seg i Store Sal, veier 8,5 tonn og består av 8000 lysdioder.

Operaens Foajé er utsmykket av islandsk-dansken Olafur Eliasson.

Opera og ballett

Det er Den Norske Opera & Ballett som bruker Bjørvika som hovedscene. Fram til 2008, da operabygget åpnet, het det kun Den Norske Opera, og de holdt til i Folketeateret. Her var Kirsten Flagstad første norske operasjef. I dag er det Per Boye Hansen som besitter denne stillingen, mens Ingrid Lorentzen er ballettsjef. Are Karstad Lysø er direktør.

Foruten opera- og ballettforestillinger, spilles det også rene konserter i Operaen. Hver sommer holdes det konserter i kammerformat, med både kjente og ukjente artister.

Omvisning

For den som er interessert i arkitekturen til operabygningen, og historien til norsk opera og ballett, kan en guidet tur i Operahuset være å anbefale. En guidet omvisning i operaen tar omlag 50 minutter, og kjøres hver dag, hele uken. Guidet tur finnes også tilgjengelig på engelsk. Billetter kan kjøpes over nett, i telefon eller i billettluken.