Teater i det fri

Malaga_Spain_Alcazaba_TeatroNordmenn er glad i natur og friluftsliv, noe som kommer til uttrykk også på kulturscenen. Hvert år settes utallige friluftsskuespill opp, i hele landet – sommer som vinter. Her har vi samlet noen av de mest kjente.

Spelet om Heilag Olav

Hvert år, i slutten av juli, arrangeres Olsokdagene på Stiklestad, i Nord-Trøndelag. Som en del av festdagene, spilles uteteateret Spelet om Heilag Olav, som handler om kristningen av Norge, og slaget ved Stiklestad i 1030. Det var her Olav Haraldson, som senere ble helgen, falt.

Stiklestadspelet, som det også blir kalt, er blitt spilt siden 1954, og er med det Nordens eldste.

Fru Guri av Edøy

Guri av Edøy er et skuespill hvor sterke kvinneskikkelser står i fokus. Fru Guri ønsker sterkt å bygge ei kirke i Edøy, men erkebiskopen Øystein Erlendson er ikke enig. Det blir uenighet og splid, og nye og gamle familiebånd settes på prøve.

Spelet om Guri er blitt satt opp 22 ganger, og er basert på et stykke som ble skrevet til Edøy kirkes 800-årsjubileum. I 2009 fikk Edøy sitt eget Gurisenter, med utstilling, kafé og turistinformasjon.

Kinnaspelet

Kinnaspelet spilles hvert år i Flora kommune i Sogn og Fjordane. Spelet handler om da danskekongens fut kommer til øya Kinn med bud om at reformasjonen er inntrådt, og at Norge herved skal tilhøre Danmark, som et lydrike. Spelet har pågått helt siden 1985, og spilles i slutten av juni.

Marispelet ved Rjukanfossen

Marispelet – eller Maristigen, som det også blir kalt – er et relativt nytt friluftsteater. Stykket ble framført for første gang i 2005, med Rjukanfossen i Tinn kommune, som bakteppe. Som navnet også tilsier, handler stykket om Mari, som trosser familiebånd og naturkrefter for å møte Øystein, sin utkårede.

Sagnet ble nedtegnet allerede i 1822, og det er denne teksten som er utgangspunktet for manuset som brukes i dag.